Hrvatski   Magyar   English  
Početna Kontakti Prijava
 
Projekt Aktivnosti Eksperti Tehnologija B2B događaji Blog Dokumenti  
 
 
Članak

  Projekt I3CT Crossborder Clustering predstavljen na pristupnoj konferenciji IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska
25.9.2013.  

S ciljem obilježavanja drugog Dana europske suradnje Prekogranični program Mađarska-Hrvatska organizirao je Pristupnu konferenciju koja se održala u petak 20. rujna 2013. godine u Vukovaru. Ovo je bila prilika za proslavu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji kroz predstavljanje projekata financiranih u okviru ovog prekograničnog programa provedenih u pretpristupnom razdoblju. Na konferenciji je predstavljena i knjiga u kojoj su ukratko prikazani svi projekti financirani kroz 3 poziva u okviru programa, njih 140 ukupne vrijednosti veće od 47 milijuna Eura ravnomjerno raspodijeljenih između hrvatskih i mađarskih partnera.
Republiku Hrvatsku je na konferenciji predstavljala Helga Bubanović Devčić, pomoćnica ministra u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a Mađarsku Ferenc Márkus, programski direktor i odgovorna osoba za uspostavu operativnih struktura. Agnes Monfret, voditeljica sektora u Glavnoj upravi za regionalnu i urbanu politiku sudjelovala je kao predstavnica Europske komisije. Konferencija je bila prigoda za nove informacije o Strukturnim i investicijskim fondovima EU-a u novom proračunskom periodu 2014.-20. kao i promjenama te koristima koje je članstvo u Europskoj uniji donijelo Hrvatskoj. Budući da postojeći prekogranični bilateralni Program ulazi u svoju završnu fazu, promovirani su rezultati ovog perioda. Konferenciji je prisustvovalo 200-njak gostiju, pretežno vodećih partnera u projektima financiranih u okviru ovog programa. Priliku za predstavljanje dobilo je i šest projekata koji su ocijenjeni kao najbolji u svojem prioritetnom području.

Među predstavljenim projektima bio je i projekt I3CT Crossborder Clustering kao najuspješniji projekt iz dijela 2.1.3 programa koji se odnosi na zajedničko prekogranično istraživanje, razvoj i inovacije. Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) bio je vodeći partner ovog projekta, a projektni konzorcij su činile i sljedeće organizacije: Međimurski IT Cluster, Međimursko veleučilište u Čakovcu, PORA – Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Sveučilište Pannonia – Sveučilišni kampus u Nagykanizsi i Pannon Novum neprofitna regionalna agencija regije Zapadnog Podunavlja za poticanje inovacija. Sam projekt bio je usmjeren na razvoj gospodarske suradnje i ljudskih resursa kroz zajedničke istraživačke, razvojne i inovacijske napore sveučilišnih i nesveučilišnih institucija, kao i privatnih tvrtki u suradnji s tehnološko-inovacijskim centrima. Tijekom provedbe projekta izrađena je analiza inovativnog potencijala pograničnog područja Mađarske i Hrvatske, organizirano je petnaestak radionica različite tematike poput upravljanja inovacijama, alata za inoviranje, naprednih web tehnologija, upravljanja informatičkim projektima itd., organizirani su studijski posjeti profesora Međimurskog veleučilišta u Čakovcu Sveučilištu Pannonia u Nagykaniszi i obratno, pokrenut je trojezični e-learning tečaj, organizirana su četiri B2B događaja itd. Kroz projekt su izgrađeni čvrsti temelji za buduću prekograničnu suradnju gospodarstva i visokoškolskih institucija u sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Rezultate projekta na konferenciji je predstavio Ivan Plačko, voditelj projekta I3CT i direktor za poslovni razvoj TICM-a.
Partnerska mreža izgrađena kroz projekt te iskustva stečena u provedbi projektnih aktivnosti koristit će se za pripremu budućih projekata fokusiranih na povezivanje visokoškolskih institucija i gospodarstva u pograničnom području s krajnjim ciljem poticanja razvoja sektora informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Knjiga s kratkim prikazima svih projekata u okviru IPA Prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska dostupna je na sljedećoj poveznici http://bit.ly/16HNo1n/slike/34_130920 LB Conference - Vukovar  - prisutni 3 small.jpg
 
slike/34_130920 LB Conference - Vukovar - I3CT Ivan Plačko 4.JPG
 

 
   
Povratak na prethodnu stranicu

 

 


 
 
Projektni partneri