Hrvatski   Magyar   English  
Početna Kontakti Prijava
 
Projekt Aktivnosti Eksperti Tehnologija B2B događaji Blog Dokumenti  
 
 
Članak

  Rezultati istraživanja inovativnog potencijala Međimurske i Koprivničko-križevačke županije
13.12.2012.  

Temeljna poruka sadašnje gospodarske krize u Europi je da bolja upotreba vlastitih resursa zahtijeva jači intenzitet inventivnih i inovativnih aktivnosti. Pri tome ova tvrdnja jednako vrijedi za nacionalnu razinu i/ili regionalnu (lokalnu) razinu policy odlučivanja. S ciljem osiguravanja kvalitetne informacijske podloge za strateško odlučivanje o poticanju inventivnih i inovacijskih aktivnosti u regiji, provedeno je istraživanje inovacijskog potencijala Međimurske županije i Koprivničko-križevačke županije.
Istraživanje je provedeno tijekom rujna i listopada 2012. godine kao dio projekta I3CT Crossborder Clustering financiranog u okviru 2. Poziva IPA prekograničnog programa Mađarska–Hrvatska 2007.-2013. i dio je većeg istraživanja provedenog u okviru istog projekta koje, uz hrvatske županije obuhvaćene projektom, uključuje i mađarske županije Zala i Somogy. Projekt I3CT Crossborder Clustering je usmjeren na razvoj gospodarske suradnje i ljudskih resursa kroz zajedničke istraživačke, razvojne i inovacijske napore sveučilišnih i nesveučilišnih institucija, kao i privatnih tvrtki u suradnji s tehnološko-inovacijskim centrima (www.i3ct.net). Vodeći partner projekta je Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM), a za provedbu istraživanja podugovoren je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ). TICM i EIZ i s ovim projektom nastoje pridonijeti razumijevanju politike na regionalnoj razini, unutar Međimurske županije i Koprivničko-križevačke županije usmjerenoj promicanju inventivnih i inovativnih aktivnosti unutar poslovnog sektora.
Cilj je istraživanja dati analizu inovacijskog potencijala koja se usredotočuje na međuovisnost institucionalnog okruženja i sudionika sposobnih za poduzimanje inovacijskih aktivnosti s dugoročnim ciljem poboljšanja učinkovitosti i koordinacije poduzeća koja posluju u metaloprerađivačkom i informacijsko-komunikacijskom sektoru (ICT). Analizirani su sektori ekonomski posebno bitni u navedenim županijama. Analiza je učinkovito usmjerena na prekograničnu suradnju između pograničnih područja, koja uključuje Međimursku i Koprivničko-križevačku županiju (Hrvatska), Županije Zala i Somogy (Mađarska), kao i cjelokupno područje Slovenije.
Izvještaj sa svim rezultatima provedenog istraživanja na hrvatskom jeziku dostupan je na sljedećoj poveznici: www.i3ct.net/documents_hr.aspx
Izvještaj na engleskom jeziku dostupan je na sljedećoj poveznici: www.i3ct.net/documents.aspx

Kontakt osoba za pitanja u vezi istraživanja i projekta I3CT Crossborder Clustering je Ivan Plačko.
Tel: 040 395 542; Mob: 099 212 0581; e-mail: ivan.placko@ticm.hr
 
   
Povratak na prethodnu stranicu

 

 


 
 
Projektni partneri